Mașină de sudură pentru garaj și service auto

Mașină de sudură pentru garaj și service auto

Aparatele de sudură pentru service auto trebuie să fie ușoare, compacte și compacte – acestea lucrează adesea în locuri inaccesibile. Ele trebuie să fie rezistente la condiții de mediu nefavorabile (lacuri, grăsimi, praf, pilitură de metal etc.). Dispozitivele în sine trebuie să aibă o carcasă compactă și rezistentă la șocuri și impacturi. Acestea ar trebui să aibă cabluri de alimentare lungi și cabluri de alimentare cu izolație de înaltă calitate, ceea ce facilitează munca dacă dispozitivul trebuie mutat frecvent. De asemenea, dispozitivul ar trebui să fie ușor de utilizat, asigurând o schimbare rapidă și ușoară a parametrilor de sudare.

Merită să menționăm tipul și grosimea materialului sudat – pe baza acestora, puteți selecta dispozitivul optim pentru aplicația dvs.

De asemenea, este important să aveți o instalație electrică. Protecția de 16A împiedică adesea utilizarea unor aparate de sudură cu transformator mai puțin eficiente din punct de vedere energetic. În comparație, aparatele de sudură cu transformator de până la 160A necesită o protecție de 20-25A, iar aparatele de sudură cu invertor 16A.

Echipamente MIG
MIG berendezések – Paton

Un parametru foarte important este ciclul de lucru al aparatului de sudură. Acesta indică cât timp putem suda mașina într-un ciclu de sudare de 10 minute. 60% din ciclul de sudare la putere maximă înseamnă că putem suda mașina la putere maximă timp de 6 minute, apoi trebuie să ne oprim din lucru timp de 4 minute pentru a evita supraîncălzirea mașinii.

Merită să observăm cu ce elemente este dotat aparatul de sudură, dacă acesta conține firele și mânerele necesare pentru a putea utiliza imediat mașina.

Departamentul de echipamente de sudură al Institutului de Sudură Electrică E.O. Paton pentru a satisface nevoile atelierelor auto mici și mari oferă dispozitive care îndeplinesc în mod optim criteriile de mai sus. Dispozitivele de acest tip includ:

Seria ADI – TIG DC și TIG AC/DC TIG DC și TIG AC/DC.

Seria PSI – MIG/MAG DC

Tartalomjegyzék
Caracteristicile esențiale ale aparatelor de sudură Paton
Mașini de sudură profesionale utilizate În condiții de lucru intensive
Caracteristici esențiale ale aparatelor de sudură Paton
O caracteristică esențială a mașinilor PATON este greutatea redusă (ADI-5,7 kg; PSI-10,8 kg), care le permite să se deplaseze liber. Atât aparatele ADI-200 S DC TIG/MMA, cât și PSI sunt echipate cu un suport de cablu de 3 sau 4 metri de la producătorul german Abicor Binzel. Setul include cabluri de împământare de înaltă calitate de 3 sau 4 metri, cu o capacitate de transport a curentului de peste 300 A. În atelierele de automobile, cel mai des utilizat echipament este un aparat de sudură semiautomat, mai rar un aparat de sudură TIG și MMA. Elementele cel mai frecvent sudate sunt foi metalice subțiri din oțel moale, oțel cu conținut redus de carbon, oțel de înaltă presiune cu grosimea de până la 4 mm (podele, foi metalice, praguri, schelet și structură de susținere). Dispozitivul ideal pentru componentele de tip sudat este blițarul din seria PSI.

Dacă dorim să sudăm foi subțiri de aluminiu, galvanizate, oțel inoxidabil (capotă de aspirație, capotă auto – tablă de aluminiu și galvanizată), ar trebui să folosim un aparat de sudură TIG.

Atunci când sudăm elemente din aluminiu, ar trebui să folosim o mașină de sudură cu funcție AC. Foile galvanizate și oțelul inoxidabil pot fi sudate cu o mașină de sudură TIG dotată cu funcție de curent continuu.

Prin urmare, TIG AC/DC ADI 200 este aparatul ideal pentru combinarea funcțiilor AC și DC. Aparatele TIG și MIG/MAG de la PATON ne permit să obținem suduri de înaltă calitate, atât pentru sudarea foilor comune de metal cu conținut scăzut de carbon, cât și pentru sudarea oțelului inoxidabil și a aluminiului. O caracteristică importantă în cazul aparatelor TIG este aprinderea fără contact, datorită funcției HF încorporate. Evenimentul fără contact reprezintă aprinderea inițială a arcului electric fără a atinge piesa de lucru prin intermediul unui generator de înaltă tensiune încorporat. Saltul de scânteie între electrodul de tungsten și piesa de lucru reprezintă începutul procesului de sudare. Lipsa funcției HF afectează calitatea sudării și deteriorarea frecventă a electrodului de tungsten. O funcție foarte importantă la sudarea pieselor metalice subțiri este impulsul încorporat. Sudarea TIG cu impulsuri este utilizată la sudarea pieselor cu grosime mai mică de 1,5 mm, unde previne arderea materialului subțire. Sudarea TIG cu impulsuri este utilizată și pentru sudarea oțelului inoxidabil. Impulsul influențează reducerea zonei afectate de căldură și, astfel, lipsa de decolorare a materialului.

Mașini de sudură profesionale utilizate În condiții de lucru intensiv
Aparatul de sudură TIG ADI-200S are multe funcții utile, pe lângă cea de pulsare menționată mai sus, ale cărei valori pot fi modificate cu ușurință pe afișajul LCD. Printre principalele funcții ale aparatului se numără: debitul inițial de gaz, debitul de pornire, timpul de creștere a curentului, timpul de scădere a curentului, debitul de umplere a craterului, debitul final de gaz, reglarea curentului de sudură, frecvența de pulsație a curentului și factorul de umplere. Capacitatea de a regla cu precizie fiecare dintre parametrii de mai sus face posibilă obținerea unei suduri de foarte bună calitate.

Folosind metoda MIG/MAG, sudăm oțeluri nealiate și slab aliate, în principal în ecranare cu gaz CO2 și CO2, Ar+CO2. Oțelurile înalt aliate se sudează într-un scut de argon cu 1÷3% O2 sau 2÷5% CO2. Argonul, heliul sau amestecurile lor sunt folosite pentru a suda toate metalele, în practică la Al, Mg, Ti, Zr și alte metale și aliaje ale acestora. Sudarea MIG/MAG cu impulsuri este concepută pentru a facilita controlul procesului de sudare în alte poziții spațiale decât cea de jos, precum și pentru sudarea metalelor neferoase și controlul grosimii topiturii, care este deosebit de important atunci când se sudează materiale subțiri.

Dispozitivele MIG/MAG de la PATON sunt dispozitive universale cu un migrator, o mașină de sudură TIG și MMA. Funcțiile suplimentare TIG și MMA încorporate extind gama de aplicații. Suportul MIG/MAG și capacitatea de a suda sârmă de pulbere (posibilitatea de a schimba polaritatea migratorului) sunt caracteristicile dispozitivului de remarcat.

Aparatele de sudură cu invertor MIG/MAG, TIG, MMA de mai sus sunt concepute pentru utilizarea în condiții de lucru intensiv în ateliere și service auto. Posibilitatea de reglare precisă a fiecărui parametru al aparatului cu invertor, stabilitatea arcului electric, dimensiunile reduse care permit posibilitatea utilizării acestor aparate în orice loc, fiabilitatea ridicată, sunt caracteristicile care fac ca acest tip de aparate să fie căutate de profesioniștii din industria auto. Controlul precis al parametrilor de sudare și stabilitatea ridicată a arcului electric influențează obținerea unei suduri fiabile și de înaltă calitate, care are o importanță deosebită în industria auto.